Slik får du super lyd

Den beste måten å nå dette målet på, er å unngå å gjøre alle de feilene de fleste gjør gang etter gang i jakten på «drømmelyden».

«Man skal lære av sine feil», heter det. De som trener toppidrettsutøvere er særlig opptatt av dette – og sørger for at nye utøvere ikke behøver å gjøre de samme feilene som andre har gjort før.

På samme måte skal jeg nå ha tilstrekkelig erfaring med både de feil jeg har gjort selv – og feil andre har gjort, til å kunne bistå deg med å bygge opp et musikkanlegg som kan gi deg de helt store musikkopplevelsene.

La meg si litt om hvilke erfaringer jeg har å bygge på:

For det første var det en stor lykke å vokse opp på 60-tallet. En kveld jeg var alene hjemme fant jeg en stasjon som het Radio Luxembourg. Der var det fin musikk, med både Elvis og Cliff Richard. Men så kom det noe jeg aldri hadde hørt maken til, som virkelig gav meg hetebølger i hele kroppen. Dette var første gang jeg hørte The Beatles, med en utrolig fengene låt som het «She loves you».

Jeg fortalte ivrig om dette på skolen dagen etter. Men det var noen eldre gutter som hadde hørt det samme – og de kunne fortelle, at dette ikke var musikk. Det var bare skriking. Noe alle kunne klare.

Jeg glemmer heller ikke lykkefølelsen, da jeg hadde vært og kjøpt min første platespiller. Den hadde høyttaler i lokket, så jeg bare satte den opp på et bord i stua, mens jeg ventet på at mutter´n skulle kom hjem fra byen med den første single-plata, som selvfølgelig var «She loves you» med The Beatles.

Noen år senere kjøpte jeg en platespiller med to høyttalere for kr 1.200,-  og jeg begynte å lytte til alle typer musikk.  Jeg var fornøyd med lyden og det var først på 90-tallet at jeg begynte å tenke på å kjøpe CD-spiller, som de fleste allerede hadde skaffet seg den gangen.

Det første anlegget med CD-spiller, besto av en Micromega CD-spiller, en gammel Philips forsterker og ett par Snell høyttalere. Lyden var bra, men jeg ønsket å finne en bedre forsterker. Så jeg begynte å lese et norsk Hi-Fi magasin, for å finne noe som var skikkelig bra. Jeg tenkte jeg skulle begynne å bygge opp et best mulig anlegg, så jeg regnet med at jeg ville få best lyd ved å kjøpe både forforsterker og en stor effektforsterker. Derfor kjøpte jeg den forsterkerløsningen som stadig fikk de aller beste testene.

Etter et par ukers bruk, hadde jeg en dag besøk av flere venner og bekjente. En venninne foreslo at alle måtte komme bort og høre litt på det nye musikkanlegget jeg hadde kjøpt. For det var liksom i en helt annen klasse en det noen av de andre hadde. Da jeg spilte på anlegget, la jeg merke til at ingen ble engasjert. De sa bare høflig at dette var bra lyd. Men jeg syntes ikke selv heller, at dette var en musikkopplevelse som var så mye å skryte av. Så etter at alle hadde gått, begynte jeg å undre meg over hvorfor lydkvaliteten kunne være så middelmådig, når jeg hadde en så god forsterker, som til og med var på 2x250w?

I et Hi-Fi magain, som het Audio, så jeg en dag et bilde av en liten integrert forsterker, som hadde et flott design. Den het John Shearne og var kåret til «Best amplifier of the year» i England. Den var bare på 2×50 w, så jeg var ikke helt sikker på om den ville være sterk nok for mine Snell-høyttalere. Men jeg likte designet så godt, at jeg bestemte meg for å kontakte den norske importøren og kjøpe en slik.

Dersom jeg noen gang har hatt hakeslipp, må det være etter at jeg hadde koblet opp denne John Shearne forsterkeren og satt på den første CD-plata. Høyttalerne nærmest eksploderte av spilleglede. Musikken ble gjengitt med skikkelig trøkk og var voldsomt engasjerende. Men det var noen svakheter i lydbildet, som jeg håpet det kunne være mulig å gjøre noe med.

Jeg hadde lest flere artikler om kabler – og noen av de som hadde de beste fagkunnskapene, hevdet at kabler ikke ville han noen nevneverdig påvirkning av lyden. De hadde også prøvd dette selv – og ikke hørt noen forskjell. Jeg valgte likevel å låne noen kabler fra to forskjellige leverandører for å prøve.

Forskjellen var mye større enn jeg hadde ventet. Til slutt fant jeg en kabelkombinasjon, som fikk anlegget mitt til å spille helt fantastisk.

Da jeg noen dager senere fikk besøk av noen venner og bekjente igjen, ba jeg dem om å sette seg godt til rette foran anlegget for å lytte. Jeg merket at noen av de som hadde vært med på dette forrige gang, virket litt brydd – og lite interessert.

Men fra det sekundet musikken dundret ut fra høyttalerne, sprette det seg en begeistring og folk ble svært så engasjert. Flere begynte å rope: «Hør den stemmen!»  «Ja, og hør den helt magiske gitarsoloen!»  Etter hvert ville alle høre sine favorittlåter på dette anlegget.

Etter denne opplevelsen skjønte jeg at det ikke bare var jeg som likte lyden med John Shearne forsterkeren på 2×50 w mye bedre enn med det store forsterkersettet på 2×250 w. Jeg hadde spesielt lagt merke til at alle reagerte så likt. Selv de som hadde sagt at de ikke var så interessert i musikk – og at de i hvert fall ikke ville kunne høre forskjell på det ene eller det andre musikkanlegget. De ble jo nesten helt ville når de fikk høre kombinasjonen av John Shearne og Snell, med nøye tilpassede kabler.

Etter dette undret jeg meg over hvorfor det store forsterkersettet hadde fått så gode tester. Så over tid, besøkte jeg forhandlere og kunder, som hadde det samme forsterkersettet – for å lytte.

Noen hadde like middelmådig lyd som meg, med dette forsterkersettet. Andre hadde fått dette forsterkeresettet til å fungere litt bedre. Men bare to hadde meget god lyd. Det var Asker Hi-Fi Galleri og en kunde i Drammen. Men fortsatt var det slik at den musikkgjengivelsen jeg hadde med John Shearne og Snell var mer engasjerende.

Selv om jeg var godt fornøyd med det anlegget jeg hadde, ønsket jeg å finne ut om det kunne bli enda bedre. Så da jeg så at en forforsterker og et par monoblokker fra John Shearne fikk en meget god test i Hifi News, kjøpte jeg dette settet. Monoblokkene hadde en ytelse på over 100w – og i følge testen skulle dette settet være enda bedre enn den integrerte forsterkeren jeg hadde fra før.

Men det viste seg at dette settet hadde en hardere og mere «klinisk» lyd. Det var meget vanskelig å få dette forsterkersettet til å låte bra. Jeg testet flere forskjellige høyttalere og en rekke kabelkombinasjoner, før jeg endelig fant noe som fungerte.

Etter dette undret jeg meg enda mere over hvorfor det kunne være så vanskelig å få gode produkter til å fungere godt i min egen stue. Så jeg ble egentlig bare enda mere interessert i å eksperimentere med lyd. For å finne ut hva som kunne være interessant å prøve begynte jeg å lese ni forskjellige Hi-Fi magasiner. To norske og syv utenlandske. Fra henholdsvis Sverige, Danmark, Tyskland, England og USA. Det var stor forskjell på det som ble skrevet i de norske bladene og de utenlandske.

Jeg begynte derfor å sammenligne noen av de produktene som fikk de beste testene i Norge, med de som fikk de beste testene i andre land. Jeg brukte først mye tid på å lytte til produkter som fikk topptester i de norske bladene. Jeg ble ofte skuffet.

Mange av de produktene som fikk topptester i England og USA var det ingen her på Østlandet som forhandlet, men jeg fant ut at det var et firma på Sørlandet som importerte noen av disse. Det var et firma som ble drevet av Vidar Sonesen og het Audio Art. Jeg reiste dit for å bli nærmere kjent med noen av de produktene som fikk topptester, særlig i USA og England.

Jeg må si at det var en ganske fasinerende opplevelse å komme inn i lytterommet til Audio Art. For der stod det flere meget kostbare platespillere og en rekke forskjellige rørforsterkere. Den gang mente jo nesten alle at platespillere og rørforsterkere tilhørte fortiden – og at moderne CD-spillere og transistorforsterkere hadde mye bedre lyd.

Hos Audio Art fikk jeg langt mere engasjerende og flotte musikkopplevelser en det jeg hadde fått hos de store forhandlerne i Oslo og Drammen.

Da jeg kom hjem la jeg merke til at det ble skrevet mye mere om platespillere og rørforsterkere i amerikanske Hi-Fi magasiner enn i norske.

Jeg ble etter hvert bare mer og mer interessert i Hi-Fi, så i år 2000 bestemt jeg meg for å begynne å jobbe i denne bransjen. Først og fremst var jeg interessert i å jobbe med produkter som hadde den lydkvaliteten jeg likte selv. Så jeg kontaktet Vidar Sonesen i Audio Art, i håp om å få lov til og selge noen av de produktene han importerte. Dette ble vi enige om, så det ble bare for meg å komme raskest mulig i gang.

De første årene etter at jeg selv begynte å jobbe med å selge Hi-Fi produkter, forsatte jeg å kjøpe slike produkter til meg selv, som jeg byttet ut etter hvert som jeg ikke ble helt ut fornøyd med lyden.

I 2004 begynte jeg selv å importere Hi-Fi produkter. Da fikk jeg enda bedre anledning til å bli kjent med stadig nye produkter. Jeg fortsatte å lese mange Hi-Fi magasiner – og noterte meg hvilke produkter jeg ønsket å se nærmere på. Så besøkte jeg messer i Norge og i utlandet, lyttet til produkter som andre importerte eller forhandlet, samt at jeg besøkte flere kunder og hørte på deres musikkanlegg.

Produkter som jeg syntes var interessante, testet jeg hjemme hos meg selv. Gjerne over flere uker. Jeg har i alle år hatt venner og kolleger, som har hjulpet meg med grundig testing. Da har vi gjort det slik at en mann sitter i lytteposisjon, mens de andre skifter komponenter og kabler. Frem og tilbake. Frem og tilbake. Til vi er sikre på hva vi liker best.

Jeg har i alle år snakket i timevis med folk fra hele landet, nesten hver dag – og lyttet til hva de har hatt å fortelle om produkter de har vært fornøyd med – og hvilke produkter de ikke har vært så fornøyd med.

Helt fra jeg startet i år 2000, har jeg hele tiden solgt Hi-Fi produkter til kunder over hele Norge. Mange av dem har ringt tilbake, eller sendt meg e-poster og fortalt hvordan produktene har fungert i deres anlegg – og med de akustiske forholdene de har hatt. Dette har vært meget nyttig for meg. For jeg har hele tiden ønsket å importere produkter som jeg selv liker, men det er enda viktigere at de kan fungere hjemme hos den enkelte kunde.

De aller fleste som ringer meg, er likevel nye kunder, som ikke har handlet noe hos oss tidligere, men som ikke er helt fornøyd med det anlegget de har.  Det er ofte de samme problemene som går igjen.

Etter alle disse årene med prøving og feiling selv, samt lange telefonsamtaler og uendelig mange e-poster fra kunder, har jeg fått et relativt klart bilde av hvilke feil en bør unngå  når en skal bygge opp et anlegg i en vanlig stue, eller i et annet rom.

 

Her er noen punkter det kan være nyttig å merke seg:

1 – De fleste tar for lite hensyn til den akustikken som faktisk er i det rommet anlegget skal brukes. Det er ofte slik at de mest ekstreme produktene ikke vil fungere i et rom med harde, glatte flater – og skarpe hjørner.

2 – Alt for ofte blir høyttalere satt oppå tykke tepper, eller står med spikes på steingulv, istedenfor gode dempeføtter.

3 – Særlig platespillere, men også CD-spillere, DACer og forsterkere bør stå på underlag som er egnet for slike produkter.

4 – Det viser seg at det ofte er de samme merkene som går igjen, når folk ikke er fornøyd med lyden. Dette er som regel kjente merker, som får gode tester. Som regel er problemet at lyden blir for hard og skarp hjemme hos kunden.

5 – Ofte er det DACen som er årsaken til for hard og klinisk lyd, men dette er et problem som går igjen på andre produkter også, særlig på transistorforsterkere som yter mye watt til lav pris, høyttalere med bånddiskanter og de mest ekstremt hurtige kablene.

6 – De fleste integrerte transistorforsterkere som har god lyd, yter mindre enn 70 – 80 w. Alt for mang tror at mye watt = god lyd. Men slik er det ikke!

7 – Det blir ofte svært dyrt å finne en super forsterker til høyttalere som krever høy ytelse fra forsterkeren. Fordi så mange store forsterkere ikke låter bra. Noen av dem har «stålkontroll», men stemmer og instrumenter har feil klang.

8 – Mange produsenter satser alt på å utvikle gode effektforsterkere, men det kan være så som så med forforsterkerne deres.

9 – Slik er det med kabler også. Mange produsenter satser mye på å utvikle gode høyttalerkabler, for det vet de at noen kunder er villig til å bruke mye penger på. Men de vet også at de fleste kunder ikke vil bruke så mye penger på signalkabler, så der kan kvaliteten være ganske så middelmådig.

10 – Det svakeste punktet i de fleste anlegg er DACen, forforsterkeren og signalkablene. Her slurves det MYE!

11 – De beste kablene skal ikke bare gjengi alle detaljer og god dynamikk. De skal også formidle andre musikalske kvaliteter og ikke gi for slank, eller for fet lyd.

12 – Tenk nøye igjennom hvordan du vil at bassen skal være. Velger du høyttalere med for voldsom bass, går det ut over den totale lydkvaliteten. Finn ut om du foretrekker «puddingbass», eller en strammere, bedre definert bass.

Dersom du vil vite mer om våre erfaringer med lyd, er du velkommen til oss i Krokstadelva. Ta kontakt med meg på e-post eller telefon, så kan vi avtale nærmere.

E-post: hallvar@tele2.no

Tlf kontor: 32 87 35 96

Mobiltelefon: 928 95 773

Vi er norsk importør for:

AMR, Audio Valve, Chord, Exposure, Organic Audio, Kubala-Sosna, Spendor og Sugden

Disse merkene har jeg, i samråd med mine kolleger, valgt å importere. På bakgrunn av de erfaringene jeg har gjort, både fra den tiden jeg var kunde selv og etter at jeg startet å jobbe med Hi-Fi i år 2000. Dette er alle merker som har de egenskapene jeg har vært ute etter og som har vist seg å fungere godt hjemme hos den enkelte kunde, i følge de tilbakemeldingene vi stadig får.

Vi holder til i Krokstadelva, 10 minutters kjøring fra motorveibrua i Drammen. De fleste kundene som kommer til oss for å lytte, har gjerne vært innom de fleste forhandlerne i både Oslo og Drammen, før de bestemmer seg for å ta turen hit.

Det vi stadig opplever når de kommer hit og lytter er, at de sier:

«Dette er den lyden jeg hele tiden har håpet å finne.»

Mange forteller at de andre steder har hørt på langt dyrere anlegg, uten å bli helt overbevist. Andre sier at de har hørt like bra lyd andre steder, men at det da var fra anlegg som kostet flere ganger så mye, som det de fikk høre hos oss.

Da jeg startet å jobbe med Hi-Fi tok jeg sjansen på å selge produkter som hadde en lydkarakter jeg likte selv, i håp om at det kanskje fantes noen andre som hadde omtrent samme smak. Nå viser det seg altså, at det er mange som liker den lydkarakteren våre produkter har.

Siden vi selger til kunder over hele landet, er det likevel slik, at de fleste kundene bor langt unna. Så det viktigste for oss er at disse kundene lykkes og blir fornøyd med det de kjøper hos oss. Fra disse kundene får vi stadig telefoner og e-poster der de forteller at de endelig har fått den lyden de ville ha. Dette gjelder særlig de kundene som jeg har bistått med å bygge opp et komplett anlegg.

Når det gjelder de kundene som bor langt unna og som bare ønsker å bytte ut en komponent i anlegget, gjør vi det på den måten, at kunden forteller meg hva anlegget består av, hvordan akustikken i rommet er og hva det er med lydkvaliteten, som vedkommende ikke er fornøyd med.

Ut i fra den erfaring jeg har, vil jeg da som regel kunne komme med et forslag angående hvilken komponent som bør byttes ut. Som jeg har nevnt tidligere, så er det ofte de samme tingene som går igjen hos de fleste kunder. Så dersom en kunde sier at lyden er for hard og klinisk, samtidig som han forteller meg at han har en av de forsterkerne som er kjent for å gi slik lyd, så blir det ofte mye bedre om kunden bytter til en Exposure, Sugden, AMR eller Audio Valve fra oss. Da vi vet at dette er forsterkere som har helt andre egenskaper. Hvilken av disse forsterkerne jeg vil anbefale, kommer an på hvilke andre komponenter kunden har i sitt anlegg – og hvor mye penger kunden er villig til å bruke på en ny forsterker.

Dersom du også har behov for å bytte ut en eller flere komponenter i ditt eksisterende anlegg, kan du jo begynne med å lese litt nedenfor her og se om noen av våre merker kan være interessante for deg. For her kommer en kort presentasjon:

 

AMR

AMR DP-777 High-End DAC/Forforsterker er nettopp rangert i klasse A Stereophile og fikk en enestående god test i siste nummer av Watt, som er i salg nå.

Jeg oppdaget AMR på High-End messa i Munchen for 5 år siden. En kollega og jeg reiste dit for å høre på det tyske High-End merket mbl. Men vi ble mere interessert i AMR.

Siden da har vi gått grundig til verks for å måle AMR opp mot andre aktuelle merker. For ett år siden ble vi helt sikre på at vi likte AMR best – og at dette ville være et merke som ville passe for den type kunder som kontakter oss. Så vi er nå godkjent av AMR som norsk importør.

AMR er en av de produsentene i verden som er lengst fremme når det gjelder digitalteknologi, kombinert med bruk av rør. De har lyktes så godt med dette, at den nye DACen fra AMR, som heter DP-777 nå er rangert i klasse A Stereophile, i USA. Noen produsenter tilbyr nå forsterkere med innebygget DAC, men for deg som har ambisjoner om ekte High-End lyd, er dette ikke bra nok. Du vil trenge en DP-777. Den har alt du trenger av innganger og utganger. DP-777 har kontakter for både XLR, RCA og BNC. Den har naturligvis også USB-inngang.

Lyden er frisk og engasjerende, med den «organiske» stemmegjengivelsen bare rør kan gi. Her får du bokstavelig talt «kjøtt på beinet» og skikkelig trøkk i bassområdet. Lytter du etterpå til en av disse små-DACene som selges over alt, vil lyden oppfattes som litt slank og anstrengende, i forhold til DP-777.

AMR AM-777 er en integrert forsterker med rør i forforsterkerdelen og transistorer i effektforsterkerdelen. Det er en såkalt hybridforsterker. Jeg synes at de fleste integrerte transistorforsterkere spiller for flatt og klinisk. Noen av de mest kjente merkene har jo også forsterkere som rett og slett låter litt tynt og spisst. Så jeg har lenge vært begeistret for hybridforsterkere. De er også gjerne særdeles lette og matche med andre ting. Jeg elsker gode rørforsterkere, men min erfaring er, at de rørforsterkerne som spiller flott i hele frekvensområdet, fortsatt koster mye penger. Så med en AMR AM-777 får du mye av den samme lydkvaliteten, samtidig som den har kontroll i bassen som en transistorforsterker. En annen STOR fordel med AM-777 er, at du kan finjustere lyden så den passer optimalt til ditt anlegg, bare ved å bytte rør i forforsterkerdelen.

AM-777 er også for deg som har lyst på «rørlyd», men som ikke vil ha noe plunder med justering og bytting av rør. For rørene i en hybridforsterker skal ikke justeres – og de har som regel mye lengre levetid en store rør i effektforsterkere.

AMR CD-777 er en CD-spiller, som fikk høyeste utmerkelse, EDITOR ´s CHOICE da den ble testet i HI-FI CHOICE. «Need we say more?» Den har også rør. Dette er en CD-spiller med så analog lyd, at du faktisk nesten kan sammenligne den med en platespiller til samme pris.

AMR har en dyrere serie med bl.a. en integrert forsterker som heter AM-77. Den veier 41 kg og yter 2x180w. Da den ble testet i HIFI CHOICE fikk den høyeste utmerkelse EDITOR´s CHOICE. I denne serien er det også en Cd-spiller, som heter CD-77 og et High-End riaa-trinn, som heter PH-77.

AMR er nok velkjent for de som leser engelske og amerikanske Hi-Fi magasiner, da de stadig får topptester og brukes av andre produsenter på de store messene. Paul Messenger skrev følgende i Stereophile for juli 2011:

«One of the more interesting games to play at a high-end show is checking out which components the various exhibitors do not make and/or sell are being used to demo the products they do. AMR amplifiers and CD players seemed to be the clear winners at Audio World 2011.»

 Du kan lese mer om AMR på våre nettsider:

www.norskhificenter.no

Du kan kontakte meg, dersom du ønsker å bli kjent med den typiske lydkarakteren til AMR. Send en e-post til: hallvar@tele2.no

 

Audio Valve

Audio Valve er rørforsterkere av ekstremt høy kvalitet, som er: «100% made in Germany» som de sier selv. Her blir alt utviklet og produsert under samme tak. Audio Valve ligger langt foran andre produsenter når det gjelder å utvikle nye tekniske løsninger, som skal gjøre det lettere for «vanlige folk» å eie en rørforsterker. Forsterkerne til Audio Valve har bl. a. egenutviklet autobias. Slik at du som kunde skal slippe å justere bias. Dette fører også til at rørene har lengre levetid og at de fungerer optimalt hele tiden. Noe som er positivt for lydkvaliteten.

Flere av de som har kjøpt Audio Valve, sier de aldri har hørt bedre lyd fra en rørforsterker og lurer på hvorfor vi ikke gjør mer for å markedsføre dette merket i Norge. Og vi burde kanskje gjøre det, for da vi lot Fidelity få låne en Audio Valve Eklipse forforsterker, fikk den en særdeles god test. Jan Myrvold skrev: «Et soleklart high-end kjøp uten reservasjoner. Et røverkjøp, faktisk!»

Vi kjenner ikke til noen annen forforsterker med rør, som fungerer så godt sammen med en rekke forskjellige transistorbaserte effektforsterkere. Det er særlig mange eiere av effektforsterkere fra Electrocompaniet som har kjøpt Eklipse. Både fordi anlegget får et betydelig løft lydmessig, men også fordi designet passer, da Eklipse kan leveres i BLACK/GOLD finish. Til de som har effektforsterkere i SILVER, leveres Eklipse i SILVER/CHROM. Vi selger likevel flest Eklipser i BLACK/CHROM.

Kundene sier at Eklipse spiller med mere trøkk enn andre forforsterkere – og med bedre kontroll i bassen enn andre forforsterkere med rør.

Størst suksess med Eklipse har kundene hatt sammen med effektforsterkere fra Bryston, Sugden, Chapter, Musical Innovation, Dynamic Precision, Electrocompaniet, Linn og AVI.  Dersom du har en effektforsterker fra en annen fabrikant, bør du uansett prøve Eklipse.

Sunilda er et High-End riaa-trinn fra Audio Valve, som har samme design som Eklipse. Det har nettopp blitt rangert i klasse A Stereophile i USA.

Assistent 30 er en helt ny integrert forsterker fra Audio Valve. Selv om Audio Valve for det meste produserer store, ekstreme rørmonoblokker, som koster masse penger, så har de valgt å lage en «prisgunstig» integrert forsterker til de som er lei «Kinalyd» og er villig til å betale noe mer for tysk kvalitet. Dette er for tiden min favoritt, fordi dette er den rimeligste rørforsterkeren jeg har klart å bli helt ut fornøyd med.

Assistent 100 er en kjempestor integrert rørforsterker som yter hele 2×110 w. Den har 6c33-rør, som du bør bli kjent med, dersom du tror at ingenting er bedre en 300B. Det er kanskje en grunn til at amerikanske High-End merker som Lamm Industries og BAT bruker 6c33 i sine toppmodeller?

RKV MkII er en High-End hodetelefonforsterker fra Audio Valve. Den har i følge Håkon Rognlien i Fidelity bedre dynamikk og musikalitet enn andre hodetelefonforsterkere i sin prisklasse. Så Håkon har kjøpt en slik.

EarTube er siste nytt fra Audio Valve. Det er en hodetelefornforsterker med innebygget DAC og USB inngang, slik at du kan hente musikken direkte fra internett. Den kan også brukes som forforsterker eller som en integrert forsterker på relativt lettdrevne høyttalere. Et genialt, topp moderne produkt, med en lydkvalitet på et helt annet nivå enn disse masseproduserte hyllevarene en får kjøpt over alt.

Challenger 250 er de nyeste rørmonoblokkene til Audio Valve. De yter voldsomme 240 watt!

Challenger 400 er de største monoblokkene til Audio Valve. De yter 480 «rørwatt»!!!

Jeg begynte å importere Audio Valve i 2004 og vi ønsker nå å satse enda mer på dette supermerket fra Tyskland.

 

Chord

The Chord Company produserer kabler. Da Fidelity testet ett par Chord Signature høyttalerkabler, til kr 10.490 for 2,5 m, mot den nye toppmodellen til Kimber, som koster kr 159.490,- for 2,1 m, fikk de samme karakter. Ja, noen av de som var med på å teste disse kablene mente at noe av det Chord Signature gjorde, likte de bedre.

Det er nå flere år siden jeg oppdaget at flere av de som skriver tester i engelske og amerikanske Hi-Fi magasiner bruker kabler fra The Chord Company når de tester. Chord kabler vinner stadig tester og blir av og til kåret til «Årets beste signalkabler» og «Årets beste høyttalerkabler» i flere prisklasser. Les mer om Chord på våre nettsider!

 

Exposure

En av lydteknikerne til Pink Floyd var med på å etablere Exposure. Den gang var Audio Lab et ledende merke i England – og produkter fra dem ble stadig kåret til: «Best CD-player of the year» eller «Best integrated amplifier of the year». Men det var inntil Exposure kom på banen. Siden da har de hatt CD-spillere og forsterkere, som har fått de beste testene.

Exposure har stadig forbedret sine produkter og nå har de den suverent billigste integrerte forsterkeren som er rangert i klasse A Stereophile. Stereophile tar lite hensyn til pris når de rangerer en forsterker i Klasse A. Her er det musikkgjengivelsen som er avgjørende. Så det er nærmest en verdenssensasjon at Exposure 2010S, til kun 1.495 dollar, er rangert i klasse A. Forsterkeren som står ved siden av Exposure 2010S i Stereophile fra april 2012, koster 96.000 dollar.

Exposure har nettopp kommet med en ny DAC, som heter 2010S2 DAC. Dette er noe annet enn den fæle lyden jeg synes at de fleste andre DACer i prisklassen under kr 10.000,- har.

Vi overtok importen av Exposure i vår – og du er velkommen til oss for å lytte på noen av deres produkter.

 

Organic Audio

Organic Audio er kobberkablene til det danske Ultra High-End merket Argento Audio. jeg har de siste 15 årene brukt enormt mye tid på å teste kabler fra en rekke forskjellige produsenter. De fleste kunder kjøper de mest kjente merkene, for det er naturligvis for vanskelig for folk flest å finne ut hvilke kabler som EGENTLIG er best. Med den erfaring jeg har med kabler, finnes det bare en grunn til at jeg valgte å begynne og importere disse kablene nå i sommer. Og den ene grunnen er, at jeg i årevis har håpet å finne kabler med de egenskaper Organic Audio har, til en fornuftig pris.

Argento Audio er i de mest ekstreme High-End kretser kjent for sine sølvkabler. Fordi de har sølvkabler som ikke «lyder» som sølvkabler. Mange High-End entusiaster er helt hekta på å bruke svindyre sølvkabler, men mange av dem har nok oppdaget at slike kabler også har noen mindre gode sider. Sølvkabler kan lett få lyden til å bli litt for pågående – og litt skarp og hard. Sølvkablene til Argento Audios er kjent for at de har de gode sidene til sølvkabler, men ikke de dårlige. Nå ser det ut til at de har vært i stand til å få til noe lignende med rene kobberkabler. Gode kobberkabler er kjent for å gi mere varme, fylde og musikalitet, men de kan være litt dårligere enn dyre sølvkabler på knivskarp presisjon, oppløsning og dynamikk.

Organic Audio er rene kobberkabler, men de «låter» ikke som kobberkabler. Lydbildet er mye strammere og bedre oppløst, samtidig som kablene vidreformidler en varme, fylde og musikalitet, som jeg synes er en god ting. Det blir rett og slett mer «kjøtt på beinet». Jeg har i løpet av sommeren samarbeidet med flere kunder, som har lånt signalkabler fra andre forhandlere og sammenlignet dem med signalkablene til Organic Audio. ALLE har kjøpt Organic Audio.

Jeg har, som sagt, lenge håpet å finne kabler med slike egenskaper. Så da jeg før jul leste testen av Organic Audio signalkabler og høyttalerkabler i det anerkjente magasinet hi>fi+ ble jeg interessert. Jeg bestilte noen kabelsett, som jeg testet grundig. De fungerte akkurat slik de ble beskrevet i testen. Jeg var ikke i tvil om at dette var kabler vi bare måtte importere til Norge.

Testen i hi>fi+ finner du på våre nettsider. www.norskhificenter.no

Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å låne noen Organic Audio kabler hos oss og prøve dem på ditt eget anlegg. Det viser seg også at både signalkablene og høyttalerkablene egner seg svært godt til å brukes sammen med kabler fra andre merker. Så du trenger bare å prøve enten signalkablene eller høyttalerkablene. Ta kontakt med meg, så finner vi ut av dette. Send en e-post til: hallvar@tele2.no

 

Kubala-Sosna

De to dyreste seriene til Kubala-Sosna er de eneste kabler jeg har vært helt ut fornøyd med. For alle andre dyre kabler synes jeg har små svakheter, som en blir klar over etter lang tids lytting. Det er nok en grunn til at mange produsenter bruker Kubala-Sosna på de største Hi-Fi messene i USA, når de skal demonstrere egne produkter. Kubala-Sosna fikk høyeste utmerkelse EDITORS´ CHOICE AWARD i 2006, 2007, 2008, 2009 og 2010 i selve «bibelen» for «analogfrelste», The Absolute Sound i USA. » Need we say more?»

 

Spendor

Spendor A9 sammenlignes med de ekstreme High-End høyttalerne Magico Q5 i det anerkjente magasinet hi>fi+. Selv om Magico Q5 koster 13 GANGER SÅ MYE!!! Dette sier kanskje noe om standarden til de nyeste høyttalerne fra Spendor.

Spendor A5 slo ut Dali, Dynaudio, Neat og PMC i en gruppetest i verdens største Hi-Fi magasin, WHAT HI-FI?

Spendor A6 ble kåret til «Best speaker 2009» i WHAT HI-FI?

Spendor A9 ble kåret til «Best speaker 2010» i WHAT HI-FI?

Nå kommer en ny modell fra Spendor som heter A7 Premium. Den leveres i en meget eksklusiv finish som heter ULTRA DARK WALNUT HIGH GLOSS. Da de ble vist frem på Hi-Fi messa i Bristol vakte de oppsikt med sin rålekre finish av meget høy kvalitet.

Mange tror at de vet hvordan Spendor låter, fordi de har hatt Spendor høyttalere for mange år siden. Men de dyreste modellene i den nyei A-serien låter mere som enkelte betydelig dyrere High-End høyttalere. Slik som for eksempel Magico Q5.

Noen av modellene til Spendor har vist seg å være bedre egnet til å fungere i en vanlig norsk stue, enn andre høyttalere. Særlig kunder som plages med at lyden er hard og spiss har blitt fornøyd med lyden, etter at de byttet til Spendor.

Spendor har tatt godt vare på – og videreutviklet Classic-serien. Så mine favoritthøyttalere er Spendor SP100R. De er mye letter å drive enn før, så vi kjører av og til demoer hvor vi bare bruker en forsterker fra Sugden på kun 2×23 w ren klasse A – og spiller Pink Floyd. Men dette sier kanskje mere om kvaliteten på forsterkerne til Sugden.

Når vi skal ha optimal lydkvalitet på SP100R, bruker vi en Audio Valve Eklipse forforsterker, med rør – og en  Sugden Masterclass effektforsterker. For de som vil ha den aller beste rørlyden, bruker vi en Audio Valve Assistent 100, integrert rørforsterker på 2×110 w.

 

Sugden

Sugden var en av pionerene på utviklingen av transistorteknologien. De bestemte seg for å bygge rene klasse A forsterkere – og er i dag en av de fremste eksperter på å bygge slike forsterkere. Sugden produseres fortsatt i England og på hver enkelt forsterker følger det med et bevis på hvem som har vært ansvarlig for monteringen. Jeg synes de fleste transistorforsterkere ikke låter helt bra. Ofte litt kjedelig og med en lyd som er slitsom å høre på over lengre tid. Klasse A forsterkerne til Sugden er helt annerledes. De får musikken til å bli mer levende – og med en solid, godt definert bassgjengivelse.

Kunder som har vært her og lyttet til den minste integrerte klasse A forsterkeren til Sugden, på 2×23 w, har vært forundret over hvor sterk den er – og hvor bra lyd den har. Noen har hatt med seg kjente forsterkere på 2x100w og 2x120w, som de har koblet opp her, etter å ha hørt på Sugden. Det har vært en skikkelig nedtur både for kundene og meg. Lyden har vært alt for slank i bassen og mellomtonen, samt for spiss i toppen.

Mange har hatt suksess med den minste Sugden klasse A forsterkeren på sine Klipsh høyttalere. Ellers er Sugden perfekt sammen med våre Spendor høyttalere. Kunder som har kjøpt Sugden A21AL Series 2 og Spendor A5, sier at de har bedre lyd en venner som har mye dyrere anlegg.

Sugden har også en stor integrert forsterker, som heter Masteclass SPA-4. De har også en stor effektforsterker og store monoblokker med enorme krefter, i ren klasse A.

Du er velkommen til oss i Krokstadelva for å bli mere kjent med hva du må gjøre for å få til god lyd hjemme i din egen stue. Mange har spurt oss om hvorfor vi ikke har en butikk i Oslo. Det burde vi kanskje ha hatt, men vi er så fornøyd med å bo her – og alt behøver vel ikke å være samlet i Oslo. Mange av våre kunder bor riktig nok i Oslo, men dette er folk som er så interessert i å få til god lyd, at de setter seg i bilen og kjører hit. Vi har enda flere kunder som bor utover hele landet – og de kan vi betjene like godt herfra. Da vi sender alle varer fra transportselskapenes terminaler i Drammen, som bare ligger ti minutters kjøring herfra.

Mange av de kundene som kommer hit, sier at de angrer på at de ikke tok turen hit tidligere, før de kjøpte produkter fra andre, som de ikke ble fornøyd med.

Du er hjertelig velkommen hit! Ta kontakt med meg, så blir vi enige om en dag du kan komme hit for å lytte – og diskutere løsninger som kan gi den lyden du vil ha.

Slik får du tak i meg:

E-post: hallvar@audioakt.no

Tlf: 32 87 35 96

Mobil: 928 95 773

 

 

 

 

Krokstadelva den 12. september 2013

 

Hallvar M. Rostad

Salgssjef

AUDIO AKTØREN / Norsk Hi-Fi Center                         www.norskhificenter.no                   hallvar@audioakt.no

Døvikvein 42, 3055 KROKSTADELVA                     Tlf:  32 87 35 96   Mobil:  928 95 773