Hallvar hjelper deg

Kontaktinformasjon:

Jeg er salgssjef i firma. Om du har spørsmål til meg, kan du sende en e-post til: hallvar@audioakt.no   Ring tlf 92 89 57 73, kl 10.00 til 16.00 alle hverdager

 

 

 

Krevende å oppnå topp lydkvalitet:

Det er MYE vanskeligere å lykkes med å få topp lydkvalitet fra et Hi-Fi anlegg enn det de fleste er klar over. Bare de som har holdt på med dette i mange år – og brukt enormt mye penger på stadig å bytte, vet hvor vanskelig dette kan være.

Jeg gjorde mange bitre erfaringer den gang som jeg selv var kunde – og ble bare enda mer klar over hvor vanskelig dette er, etter at jeg selv begynte å jobbe i denne bransjen i år 2000.

Nå mens jeg skriver dette har jeg den mest vidunderlige lyd i bakgrunnen, men det har tatt mange år å komme dit jeg er i dag.

 

 

Topptester er ingen garanti for at produktet vil passe hos deg:

Jeg har de siste 19 år forsøkt å finne frem til produkter som kan gi best mulig lyd i forhold til pris – og som de fleste kan lykkes med.

Det kryr av produkter som får topptester, men det har vist seg, at de fleste av disse produktene forutsetter at kundene har meget gode akustiske forhold.

De fleste har jo ikke det. Mange har anlegget i en vanlig norsk stue, der de må ta hensyn til andre i familien. Slik at det ikke lar seg gjennomføre å gjøre de tiltak som er nødvendig for å få de akustiske forholdene som er nødvendig.

Noen har egne lytterom i en kjellerstue eller lignende, men ofte er det ikke spesielt gode akustiske forhold i slike rom heller.

Et annet problem med mange Hi-Fi produkter er, at de kan være vanskelige å få til å passe sammen med de produktene du har i ditt musikk-anlegg fra før.

Riktig matching er helt avgjørende for å den lyden du har drøm om å få. Så det nytter ikke å bare kjøpe et produkt som har fått topp tester og satse på at det vil passe i DITT anlegg. Mest sannsynlig vil det IKKE passe. Da det selges enormt mange Hi-Fi produkter som det er vanskelig å matche med andre produkter.

Mange av mine kunder har holdt på i både 20 og 30 år med å stadig bytte komponenter, uten å lykkes med å få den lyden som de vil ha.

Jeg har derfor brukt mange år på å finne ut om det kan være noen produkter som det er relativt lett å lykkes med.

 

 

Noen FÅ produkter er det MANGE som lykkes med:

Jeg kan la 5 kunder få prøve en forsterker som har fått topptester, men bare 1 av dem ble fornøyd med lyden.

Så kan jeg ta en annen forsterker, som også har fått topptester og låne ut til de samme kundene. Da ble plutselig 4 av dem fornøyd og 1 misfornøyd.

Da vil jeg mest sannsynlig markedsføre den forsterkeren som 4 lyktes med – og ikke den som bare 1 lyktes med.

Jeg har mange kunder som er flinke til å gi meg tilbakemeldinger. De første årene som jeg solgte Hi-Fi produkter, la jeg merke til, at det var noen få produkter som kundene var spesielt godt fornøyd med.

Over mange år har jeg sortert ut de produktene som jeg ser at flest kunder blir godt fornøyde med.

Jeg snakker med kunder fra hele landet hver dag og da får jeg også høre om produkter som andre selger, der kunden ikke har vært fornøyd.

Etter hvert la jeg merke til at det var noen merker og produkter som gikk igjen.

Det kundene forteller meg, stemmer ofte med mine egne erfaringer.

Ut i fra den erfaringen som jeg har i dag, kan det se ut til at mesteparten av det som selges IKKE er lett å lykkes med – og at det bare er noen få produkter som mange kan lykkes med.

 

 

Skal du gjøre de samme feilene som jeg og mange andre har gjort?

Her tenker jeg på grove feil som kan koster MYE penger.

De fleste av de som kontakter meg, har gjort akkurat de samme feilene, som jeg selv gjorde da jeg var kunde.

Det var på midten av 90-tallet jeg begynte å interessere meg for Hi-Fi produkter. Jeg hadde da lang erfaring med motorsykler og biler av typen Audi, BMW og Mercedes.

Særlig de årene som jeg kjørte BMW motorsykkel ble jeg kjent med hva KVALITET betyr, både for eierglede og et liv med minst mulig ergrelser.

Jeg var 10 år i forsvaret og FN, der jeg ble kjent med både High-Tech, mye skrot og mange ergrelser.

Så da jeg skulle kjøpe mine første Hi-Fi produkter vurderte jeg disse også litt ut i fra de erfaringene som jeg hadde hatt med andre tekniske ting.

Slik tror jeg det er for mange andre også. De fleste har  erfaring med biler og andre tekniske ting.

Det er lett å tro at størrelse, høy vekt og høy pris er noe positivt.

En forsterker som veier 40 kg, yter 2×300 w og koster kr 160.000,- MÅ jo bare gi MYE bedre lyd enn en forsterker på 20 kg, som yter 2×40 w og koster kr 40.000,-

Ett par høyttalere som er 160 cm høye, veier 70 kg og koster kr 140.000,- MÅ jo bare gi MYE bedre lyd enn høyttalere som er 95 cm høye, veier 18 kg og koster kr 35.000,-

 

Tenk deg at du er selger.

Du VET jo at de fleste kunder tenker slik. Når kunden kommer inn i butikken – og med en gang ser på den store forsterkeren og de store høyttalerne, vil du da henlede kundens oppmerksomhet på den lille forsterkeren og de små høyttalerne, som du VET låter BEDRE enn de store produktene?

Kanskje du en gang som selger har forsøkt å henlede oppmerksomheten på de mindre produktene. Da erfarte du kanskje, at kundene ikke ville høre på det du fortalte.

For det fleste er det også litt gøy å kjøpe «det aller råeste». De fleste kunder gleder seg til å vise dette til sine kamerater.

 

 

Nå har det kommet en ny modell som er MYE bedre:

De fleste ender opp med å kjøpe den store forsterkeren og de store høyttalerne.

Det er stor begeistring den første kvelden og kanskje i mange dager. Ja, i beste fall i flere uker og kanskje noen måneder.

Men så kommer lyttetrettheten sigende, eller det er ting med lyden som en ikke blir fortrolig med.

Kanskje 300w ikke var nok for disse høyttalerne?

Når du kommer tilbake til forhandleren etter et års tid, kan han fortelle deg, at nå har det kommet en forbedret utgave av forsterkeren som gir hele 2×400 w og lyden har blitt klart bedre.

Du bytter, men etter noen måneder er du ikke helt fornøyd. Da kan forhandleren fortelle, at til denne forsterkeren vil du trenge et strømfilter til kr 70.000,-

Det virker logisk. Du kjøper et slikt og kobler på.

Ja, det ble litt mer ro i lydbildet og lyden er ikke lenger så klinisk som før.

Men etter noen måneder er like vel ikke lyden slik som du har drømt om at den skal bli.

Du trenger kanskje noen enda større høyttalere?

 

 

Akustikk:

Det kan være lett å tro, bare et Hi-Fi anlegg består av de aller beste produktene, vil en få super lyd i alle rom. Slik er det IKKE!

Jeg var en gang på besøk hos en kamerat i Oslo. Der var også fiolinisten Henning Kraggerud. Han hadde med seg sin beste fiolin. Dette var i en blokkleilighet. Han tok frem fiolinen og begynte å splle. Lyden var så forferdelig, at han avbrøt det hele og la fiolinen tilbake i kofferten.

I denne leiligheten var det også omtrent helt umulig å få god lyd fra Hi-Fi.

Når du sitter og lytter hører du lyden fra høyttalerne, men om det er harde flater nær høyttalerne, vil lyden også reflektere der og treffe deg.

Et Hi-Fi anlegg som låter knallbra i et rom, kan låte klinisk og hardt i et annet rom. For mye demping kan føre til andre problemer, som at lyden blir for tam og utflytende.

Det kan være mye å hente på å forbedre akustikken i rommet.

Så har du anledning til å gjøre noe med det, bør du ta det først.

 

 

Velg høyttalere først!:

Dersom du skal bygge opp et komplett anlegg, er det ofte lurt å starte med å finne høyttalere som passer til akustikken i romme først.

Det er lett å la seg forføre av store høyttalere med et flott design. Mange av de som jeg besøker, har for store høyttalere i forhold til størrelsen og på rommet, eller avstand til bakvegg og møbler i rommet.

Les mer om dette under mine anbefalinger av høyttalere lenger nede på siden her!

 

 

Signalkilder:

Dersom alle hadde gode spolebåndspillere og det fantes nok av ferdiginnspilte bånd å få kjøpt, ville det vært enkelt å få til god lyd.

For mange år siden ble det påstått at platespilleren var død. Men den kom tilbake. Hovedsakelig p.g.a. lydkvaliteten.

Terje Heide-Bjørndal og Terje Nilsen hos oss er spesialister på platespillere. Ta gjerne direkte kontakt med Terje Nilsen om du har spørsmål om platespillere på e-post. terje@audioakt.no eller besøk butikken vår i Horten.

Det er ikke bare «plankekjøring» med platespiller heller. Det kan være stor forskjell på innspillingskvalitet og måten platene er produsert på.

Alle ting, som drivverk, arm, pickup, riaa-trinn og kabler spiller inn på lydkvaliteten.

 

De fleste CD-spillere er vanskelige å matche. Ofte har de en litt hard og klinisk lydkarakter. Særlig store transistorforsterkere kan bidra til at dette blir slitsom å høre på. Men det finnes noe få CD-spiller som er meget bra – og som er lette og matche.

 

Stadig flere henter musikken fra nettet, men mange har nok vært litt tidlig ute og endt opp med løsninger som ikke gir det beste utgangspunktet for å bygge opp et anlegg som kan gi den lyden en har drømt om å få.

 

Vær nøye med valg av signalkilde. Det kan ofte være bedre og velge et produkt som kanskje gir litt mindre «knivskarpe detaljer», men heller gir en litt mer naturlig, «analog» lyd.

 

 

Valg av forsterker:

Dersom du har vært nøye med valg av signalkilde – og høyttalere som passer til rommet – og din smak, vil det bli lettere å finne en forsterker som har de egenskapene som passer.

Lenger nede på siden her, vil jeg komme med noen anbefalinger.

 

 

Valg av kabler:

Riktig valg av kabler kan noen ganger være helt avgjørende, for å få akkurat den lyden du vil ha. Vi låner ut kabler til våre kunder, slik at de selv kan finne frem til hvilke kabler som passer best.

Alle kabler må ses i sammenheng. En god stømkabel kan ofte være til mer nytte enn et svindyrt strømfilter.

Det kan være lett å tro, at et strømfilter bare MÅ være et klokere valg enn bare en kabel. Så for en selger er det mye lettere å selge et dyrt strømfilert enn en god strømkabel.

Vi lar våre kunder få låne strømkabler, slik at de selv kan finne ut av dette. Dette med strømkabler fungerer svært så forskjellig fra sted til sted.

Hos noen gjør det nesten ingen forskjell. Mens andre kunder ringer meg dagen etter og lurer på hva i all verden som skjedde? Da lyden ble klart bedre.

Det er ikke bestandig det er de dyreste kablene som fungerer best. Om du plages med hard og klinisk lyd, kan noen dyre High-End kabler bare gjøre lyden enda hardere og klinisk.

Billige kabler kan i noen legge et «slør» over lyden og bassen kan bli utflytende.

Riktig valg av kabler kan få et billig anlegg til å låte bedre enn mange svindyre anlegg med kabler som ikke passer.

I noen dyre High-End anlegg brukes det hurtige flatkabler. Dette kan virke imponerende første gang en lytter, men kan bli veldig slitsomt over tid.

Om favorittmusikken din ofte har en noe middelmådig innspillingskvalitet, kan dette låte skarpt og hardt på et slik anlegg.

Det nytter ikke å diskutere dette med kabler. Når det gjelder kabler, er det bare en ting som gjelder. Du må LYTTE SELV!

Jeg snakker nesten aldri om kabler med mine kunder. Jeg lar dem bare låne og prøve selv. Dette har ført til at jeg selger MYE kabler.

Ta kontakt med meg dersom du vil låne kabler og prøve i ditt eget anlegg. E-post: hallvar@audioakt.no

 

 

 


 Mine anbefalinger

Her vil jeg bare nevne noen få produkter som det er spesielt lett å lykkes med. Vi har en rekke andre produkter som også kan gi super lyd, men der en må være litt mer nøye med å ta hensyn til akustiske forhold og riktig matching.

 

Høyttalere

De fleste kunder lykkes med høyttalere fra Harbeth og Spendor. Det er høyttalere fra disse to produsentene som jeg selv også har blitt mest fornøyd med. Mitt mål er at mine kunder skal lykkes med å få best mulig lyd – og da er det helt avgjørende å ha tilgang på høyttalere som er lette å lykkes med. Både lette å matche og ikke alt for kresne på de akustiske forholdene.

 

Gulvstående høyttalere:

De fleste vil ha gulvstående høyttalere. Det er lett å tro at store kabinetter og mange elementer gir den beste lyden. Det ser imponerende ut – og har du et lytterom og en elektronikk som passer, samt mye erfaring, slik at du vet hva du skal gjøre for å få slike høyttalere til å fungere slik de er ment å fungere. Så er jo alt ok. Men som jeg har nevnt lengre opp på denne siden, er min erfaring, at de fleste har for store høyttalere i forhold til størrelsen på rommet og de akustiske forholdene.

Spendor A2. Jeg har i mange år vært begeistret for små gulvstående høyttalere. Med A2 får du en frisk og levende formidling av mange typer musikk – og et mye større lydbilde enn det folk forventer når de ser dem. Tar liten plass, men fyller rommet med musikk.

Spendor A4 er en av mine favoritter, som jeg ser at de fleste lykkes med. Noe av det geniale med A4 er at de gir et STØRRE lydbilde enn mange større høyttalere i samme prisklasse. Så hva er viktigst for deg? Størrelsen på lydbildet, eller størrelsen på kabinettene?

Spendor A7 har mye til felles med A4, men er litt større – og har en bassport som gjør dem bedre egnet for plassering nærmere bakvegg, eller møbler.

Spendor D9. Dette skriver hi>fi+: «In fact, the D9 is so system and room friendly that in many cases it might well be the best speakers you’ve ever heard, especially at the price – simply because it works more readily than the competition».

 

 

Stativhøyttalere:

Noen av modellene til Harbeth og Spendor er så store at de må stå på helt spesielle stativer. Derfor er vi også norsk importør av HI-FI RACKS, som har slike stativer.

Harbeth P3ESR er 30,6 cm høy, noe som er en vanlig størrelse på stativhøyttalere. For kvaliteten på mellomtonen kan det gjerne være være en fordel at kabinettet er relativt lite. Så disse høyttalerne har en totalt åpen og musikalsk lyd.

Harbeth C7ES-3  40th Anniversary Edition er 52 cm høy. Jeg er forelsket i denne jubileums-modellen, som jeg bruker akkurat nå, mens jeg skriver dette. Her sparer jeg ikke på forsterker eller kabler. Så i kveld bruker jeg en Audio Valve Assistent 100 Mark II, integrert rørforsterker, på 2×120 w og Argento Audio kabler. Men du kan bruke forsterkere fra 2×25 og oppover på denne.

Harbeth Monitor 30.1 er 46 cm høy og spiller spesielt åpent og friskt. De fleste kunder vil gjerne høre disse og Super HL5 plus, for å finne ut hva de skal velge. Til nå har det vært slik at halvparten har valg Monitor 30.1 og den andre halvparten har valgt Super HL5 plus. Her er smaken som avgjør hvem av dem folk liker beste, da begge er noe av det beste en kan få tak i.

Harbeth Super HL5 plus er 63,5 cm høy og ser ut til å appellere mest til de som prioriterer fyldig, varm og åpen lyd.

Harbeth Monitor 40.2 er 75 cm høy. Toppmodellen til Harbeth. Kjøperne er gjerne noen av de mest erfarne Hi-Fi entusiastene.

 

Det er ofte akustiske forhold, matching og personlig smak som avgjør om en kunde velger Harbeth eller Spendor. Derfor lar vi våre kunder prøve både Harbeth og Spendor hjemme.

Spendor A1 er for deg som vil ha en moderne stativhøyttaler, som spiller friskt, åpent og engasjerende.

Spendor Classic 3/5 er en videreutvikling av den klassiske BBC-monitoren fra 70-tallet.

Spendor Classic 3/1 kan de aller fleste lykkes med. Det er denne vi henter frem, når en kunde ikke lykkes med noe annet.

Spendor Classic 2/3 er ofte en favoritt blant Naim-entusiaster som elsker rock. Du finner dem i «karusellen» på vår forside.

Spendor Classic 1/2. En favoritt blant vinyl-entusiaster.

Spendor Classic 100. Toppmodellen til Spendor. 12-tommers basselement og går helt ned til 25 Hz i bassen. Forrige utgave gikk bare ned til 40 Hz. 

 

Magnestater:

Eminent Technology LFT 8b har imponert oss.

 

 

Signalkilder

 

Platespillere:

Her er det enormt mange muligheter. Terje Heide-Bjørndal og Terje Nilsen hos oss er spesialister på platespillere. Det beste er at de bistår deg med å bygge opp en platespiller som spesialstilpasses til din smak og dine behov. Ta kontakt med Terje Nilsen på e-post: terje@audioakt.no eller ring 90 76 29 67

 

CD-spillere:

De fleste CD-spillere gir en alt for hard og klinisk lyd – og er vanskelige å matche. Men det finnes noen få svært så hederlige unntak.

AMR CD-777 Signature Edition med rør.

PrimaLuna ProLogue Classic med rør.

 

Streaming:

Lumin har gode modeller i forskjellige prisklasser.

 

DAC:

AMR DP-777 Signature Edition, med rør. Jeg har testet enormt mange DACer, som har fått topptester, men det er nesten ingen av dem jeg ville ha kjøpt til meg selv. Dette har vært min favoritt i lang tid.

 

Integrerte forsterkere

 

Transistorforsterkere:

Exposure 3010S2 D

 

Klasse A transistorforsterkere:

Sugden A21AL Signature. Kan leveres med innebygget riaa-trinn.

 

Hybridforsterkere:

AMR AM-777 Signature Edition

 

Rørforsterkere:

Audio Valve Assistent 30

Audio Valve Assistent 50

Audio Valve Assistent 100 Mk II. En så unik forsterker, at den gir stor eierglede og kan være den endelige løsningen for deg som er skikkelig lei forsterkere med hard, klinisk lyd. Denne bruker jeg svært ofte selv. For deg som har gått lei alt annet og bare vil ha en deilig, varm og raffinert lyd.

PrimaLuna har 4 forskjellige integrerte forsterkere. De holder alle et så utrolig høyt nivå i forhold til pris at det er lett å lykkes med disse.

 

Digitalforsterkere:

Har sine sterke sider, men slike forsterkere kan være vanskelige å matche dersom en vil ha en musikalsk og varm lyd. Det kan lett bli for hardt og klinisk. Jeg kunne sikkert ha klart meg bra med en slik forsterker om jeg hadde matchet den riktig. Noen digitalforsterkere tilhører liksom en annen «trosretning» enn det jeg holder på med. Det kan være lett å tro at en trenger flere hundre watt, men de største noen Audio Valve og PrimaLuna rørforsterkere driver det meste av det folk vanligvis har i huset.

Det kommer flere anbefalinger etter hvert.

 Velkommen til vårt lytterom i Krokstadelva! 10 minutters kjøring fra motorveibrua i Drammen.

Butikken vår er i Horten, men som salgssjef i firma, har jeg et eget demorom i Krokstadelva utenfor Drammen, der jeg tar i mot kunder fra hele landet, både på dagtid kveldstid og i helger.

Ta så kontakt med meg på e-post: hallvar@audioakt.no og foreslå en dag som passer for deg. Så vil jeg sette av god tid til deg.

Om du bor et annet sted i landet, men skal en tur til Oslo, eller et annet sted på Østlandet. Så kan du ta tog til Drammen, eller Mjøndalen – og jeg vil hente deg med vår firmabil på stasjonen.

Dette gjelder også deg som ikke har egen bil.

 

Hallvar M. Rostad

Salgssjef

E-post: hallvar@audioakt.no

Tlf: 928 95 773